Enginar
Enginar bilimsel olarak Cynara scolymus olarak adlandırılan, ayçiçeği ailesine ait bir sebzedir. Bitkinin çiçek tomurcukları (çiçekler açmadan önce) yenilebilir kısımlardır.
Enginar, biyoaktif maddeler apigenin ve luteolin bakımından zengindir ve enginar çiçek başlarının antioksidan aktivitesi sebzelerde bildirilen en yüksek seviyedir. 140’tan fazla enginar çeşidi var, bunlardan sadece 40’ı gıda olarak yetiştirilip ticari olarak satılıyor.
Enginar yaprağı, enginardan daha faydalıdır. Bunun nedeni, polifenolik bileşiklerin bitkinin yapraklarında daha yüksek miktarda bulunmasıdır.
Enginar yaprağındaki bileşiklerden bazıları şunlardır ;
– Safra üretimini arttırmak için karaciğer hücrelerine etki eden sinarin.
– Enginarın tadı acı veren sinaropikrin.
– Antiinflamatuar özelliklere sahip sinarosid.
– Bağırsaktan emilen kolesterol miktarını kan dolaşımına düşürmeye yardımcı olan steroidler.
– Organik asit olan malik asit.
Enginarın Beslenme Değeri Nedir?
Yaklaşık 100 gr Enginarın Besin Değeri ;
BESİN DEĞERİ YÜZDESİ Enerji 47 Kcal % 2 Karbonhidratlar 10,51 g % 8 Protein 3,27 g % 6 Toplam yağ 0.15 g % 0,5 Kolesterol 0 mg % 0 Diyet lifi 5,4 g % 14 VİTAMİNLER Folatlar 68 mg % 17 Niasin 1.046 mg % 6.5 Pantotenik asit 0.338 mg % 7 Piridoksin 0.116 mg % 9 Riboflavin 0,066 mg % 5 Tiamin 0.072 mg % 6 C vitamini 11.7 mg % 20 A vitamini 13 IU % 0,5 E vitamini 0.19 mg % 1 K vitamini 14,8 mg % 12 ELEKTROLİTLER Sodyum 94 mg % 6 Potasyum 370 mg % 8 MİNERALLER Kalsiyum 44 mg % 4 Bakır 0.231 mg % 27 Demir 1.28 mg % 16 Magnezyum 60 mg % 15 Manganez 0.256 mg % 11 Fosfor 90 mg % 13 Selenyum 0,2 mg <% 0,5 Çinko 0.49 mg % 4,5 FİTO BESİNLER Karoten-alfa 8 mg Kripto-ksantin 0 mg Lutein-zeaksantin 464 mg
Bir orta boy enginar (120 gram) yaklaşık 64 kalori, 14.3 gram karbonhidrat, 0.4 gram yağ ve 10.3 gram lif içerir. Ayrıca 3.5 gram protein içerir. Enginardaki diğer önemli besinler şunlardır:
- 7 mikrogram B12 vitamini (günlük değerin% 27’si)
- 8 mikrogram K vitamini (günlük değerin% 22’si)
- 9 miligram C vitamini (günlük değerin% 15’i)
- 4 miligram magnezyum (günlük değerin% 13’ü)
- 343 miligram potasyum (günlük değerin% 10’u)
- 1 miligram riboflavin (günlük değerin% 6’sı)
- 1 miligram B6 vitamini (günlük değerin% 5’i)
- 7 miligram demir (günlük değerin% 4’ü)
- 5 miligram çinko (günlük değerin% 3’ü)
Enginarın Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Enginardaki lif sindirime yardımcı olur ve sağlıklı kilo kaybına katkıda bulunur. Aynı zamanda kan şekeri ve kan kolesterol seviyelerini düzenler, ikincisi kalp sağlığını da iyileştirir. Sahip olduğu antioksidanlar kanseri önlerken, enginardaki diğer çeşitli antioksidanlar cilt ve saç sağlığını faydalıdır.
Hazımsızlık ve Diğer Sindirim Sorunlarının Tedavisinde Yardımcı Olur
Enginar yaprağı ekstresi, hazımsızlığı tedavi etmek için dünyanın birçok yerinde tavsiye edilmektedir. Ekstrakt safra akışını arttırır ve bu, yiyeceği sindirim sisteminden hızlandırır. Bu aynı zamanda özütün tokluk ve şişkinlik semptomlarını hafifletmesinin nedenidir.
Yapılan araştırmalar neticesinde, enginar yaprağı özütünün irritabl bağırsak sendromunun semptomlarını hafifletmeye nasıl yardımcı olabileceğinden de bahsediyor. Enginar lifli bir sebze olduğu için bağırsaktaki sağlıklı probiyotik bakterileri besler ve bağırsak sağlığını iyileştirir.
Kanser Büyümesini Önleyin
Enginar özlerinin meme kanseri hücreleri üzerinde olumsuz etkileri olduğu çeşitli çalışmalarda bulunmuştur. Araştırmalar ayrıca enginarların karaciğer kanseri hücrelerinin aktivitesini yavaşlatabileceğini belirtiyor.
Enginardaki antioksidanların, yani rutin, kersetin ve gallik asitin kanserli hücrelerin büyümesini azalttığı bulunmuştur. Enginardaki polifenollerin de kanser hücresi ölümüne neden olduğu bulunmuştur. Polifenollerdeki antioksidanlar pankreas kanseri hücrelerini de öldürür.
Karaciğer Sağlığını İyileştirir
Enginar, karaciğerinizi detoksifiye etmek için oldukça popülerdir. Enginardaki iki bileşik olan sinarin ve silimarinin, toksin miktarını azaltarak karaciğer sağlığını iyileştirdiği bilinmektedir. Küre enginarı, süt devedikeni (özellikle karaciğer geliştirici özellikleriyle bilinen bir bitki) gibi benzer karaciğer yenileyici özelliklere sahiptir. Sebzenin ayrıca karaciğer hasarını önlediği de bilinmektedir.
Kalp Sağlığını İyileştirir
Enginardaki lif, kalp sağlığına katkıda bulunabilir. Ve bir İtalyan çalışmasına göre, enginar, kalp sağlığını büyük ölçüde iyileştiren lipidik ve glisemik azaltıcı etki sergiliyor.
Enginar yaprağı suyunun da özellikle hafif hipertansiyonu olan hastalarda antihipertansif etkilere sahip olduğu bulundu. Kan basıncını düşürmek de kalbi hasardan ve hastalıklardan korumanın bir yoludur. Ve bu, sebzedeki potasyum içeriğine bağlanabilir.
Bilimsel araştırmalara göre, enginarın sadece kötü kolesterolü düşürmekle kalmayıp aynı zamanda iyi kolesterol seviyelerini de arttırdığını kanıtlamıştı. Enginar yaprağı ekstresi safra akışını artırır ve bu durum vücuttan fazla kolesterolün atılmasında önemli bir rol oynar.
Cilt Sağlığını İyileştirir
Enginar, cilt sağlığını ve görünümünü iyileştiren ve cilt yaşlanmasını yavaşlatan antioksidanlar açısından çok zengindir. Aynı zamanda sağlıklı kolajen gelişimine en büyük katkılardan biri olan C vitamini bakımından da zengindirler. Enginar detoksifikasyona yardımcı olduğundan, bu cilt sağlığınıza da yansır – vücuttaki toksinlerden kurtulmak cilt görünümünü iyileştirmenin bir yoludur.
Enginardaki antioksidanlar ayrıca cilt sağlığını etkileyen oksidatif stresi de önler. Yaprak özü ayrıca UV ışınlarının neden olduğu hasarı azaltan ve cildi koruyan cynaropicrin adı verilen başka bir önemli kimyasal içerir.
Saçlara Faydalıdır
Zengin bir A, B ve C vitaminleri ile fosfor ve kalsiyum kaynağı olan enginarlar kuru ve donuk saçları canlandırır ve ona parlak ve canlı bir görünüm kazandırır.
Yeşil enginar yapraklarını yaklaşık yarım saat kaynatabilirsiniz. Çözeltinin soğumasına izin verin ve ardından süzün. Saç derisine masaj yapın. Gece boyunca bırakabilir ve sabahları ılık suyla yıkayabilirsiniz. Bu sadece saçınızın görünümünü iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda kepek ve kuru saç derisi gibi diğer saç sorunlarını da tedavi eder.
Diyabet Tedavisine Yardımcı Olur
Lif açısından zengin sebzeler olan enginar, şeker hastaları için çok önemli olan kan şekeri seviyesini sabit tutabilir. Lif, glikozun kana daha yavaş emilmesini sağlar ve bu, kan şekeri seviyelerinde ani yükselmeleri önler. Bir araştırmaya göre, Kudüs enginarı, diyabetik insanlarda insülin salgılanmasını düzene sokar.
Enginar özünün ayrıca nişastayı glikoza parçalayan ve kan şekeri seviyelerini artırabilen bir enzim olan α-glukozidazın aktivitesini inhibe ettiği bulunmuştur.
Diyet Sebzesidir. Kilo Verilmesine Yardımcı Olur
Lif açısından zengin olan enginar, kilo vermeye yardımcı olabilir. Lif, vücudun atık, şeker, toksinler ve aşırı kolesterolden kurtulmasına yardımcı olur. Bunların tümü kilo alımına neden olabilir. Araştırmalar, bol miktarda lif almanın iç organlardaki yağları (iç organlarınız etrafında biriken yağ türü) önlemenin harika bir yolu olduğunu göstermiştir. Ayrıca lif bağırsaklarınızda genişleyebilir ve sizi uzun süre tok tutabilir.
Enginarın kalorisi ve yağı da düşüktür ve bu nedenle kilo verme diyetinde mükemmel bir yiyecek seçimdir. Enginardaki yüksek lif içeriği metabolizmayı da hızlandırır.
Bağışıklığı Artırır
C vitamininin enginarda zengin olmasından dolayı bağışıklık sisteminize büyük ölçüde katkı sağlamaktadır. Enginar iyi bir prebiyotik olduğu için bağırsak florasını güçlendirir ve bu aynı zamanda bağışıklığı da geliştirir.
Enginar aynı zamanda güçlü bir bağışıklık sistemine de katkıda bulunan iyi bir demir kaynağıdır ve vücudun hastalıklara karşı savunmasını güçlendirirler.
Enginardaki yüksek miktarda protein, hücrelerin yenilenmesi için protein gerektiğinden bağışıklığı da artırır.
Kemikleri Güçlendirir
Enginardaki bitkisel besinler, çeşitli faydalarla tanınır, bunlardan biri kemik gücünü arttırır. Kemik sağlığı ve yoğunluğu için önemli olan magnezyum, manganez ve fosfor mineralleri bakımından da zengindirler.
Enginardaki fosfor oldukça fazladır. Bu mineral, kemikleri güçlendirmek için kalsiyum ile birlikte çalışır . Enginar ayrıca kemikleri güçlü tuttuğu bilinen güçlü antioksidanlar olan lutein ve zeaksantin bakımından da zengindir.
Doğum Kusurlarını Önler
Enginar folat bakımından zengindir, bu da her şeyi açıklar. Hamilelik öncesinde ve sırasında yeterli folat alımı yenidoğanda doğum kusurları riskini azaltır. Bunlardan bazıları beyin veya omuriliğin az gelişmişliğini içerir. Her gün 400 ila 800 mikrogram folat almak bu kusurları önleyebilir. Bir orta boy enginar 107 mikrogram folat içerir.
Enginardaki folik asit aynı zamanda enzimatik reaksiyonlarda ve DNA sentezinde bir yardımcı faktördür.
Yeterli folat alımının doğum kusurları riskini % 70’e kadar azaltabileceğini söylenmektedir.
Beyin Fonksiyonunu Geliştirir
Enginardaki K vitamini buradaki işi yapıyor. Bu vitamin beyindeki nöronları hasardan korur. Bu, Alzheimer riskini de azaltmaya yardımcı olabilir. Enginar ayrıca, beyne daha fazla oksijenin ulaşmasını sağlayan kan damarlarının genişlemesine yardımcı olur. Sebzedeki folat hafızayı, duygusal sağlığı korur ve hatta depresyonun tedavisine yardımcı olur.
Enginar Nasıl Seçilir
- Enginar için alışveriş yaparken, sert kürelere sahip, kompakt, sağlam ve ağır sebzeleri seçin.
- Enginar büyük yapraklara sıkıca sarılmış olmalıdır.
- Toplanacak en iyi enginar, sert başlı olanlardır.
- Gövde etli olmalıdır.
- Kahverengi gövdeler, şişkin oldukları ve solmadıkları, sümüksü veya kuru olmadıkları sürece iyidir.
Enginar Nasıl Saklanır
- Enginarları buzdolabında saklayın. Bu sebze plastik veya alüminyum bir filme gevşek bir şekilde sarılmalıdır. Taze sebzeler bir haftaya kadar dayanır, ancak onları olabildiğince çabuk tüketmek daha iyidir.
- Pişmiş enginarlar bir veya iki günden fazla bekletiliyorsa buzdolabında saklanmadan önce tamamen soğutulmalıdır.
- Yıkanmış enginarları saklamak için buzdolabına koymayın çünkü nem sebzenin bozulmasına neden olur.
- Buzdolabında saklamadan önce çiğ veya pişmiş enginarların kuru olduğundan emin olun.
Enginar Nasıl Pişirilir
Dikenlidirler ve pişirilip servis edilmeden önce tüm dikenlerden arındırılması gerekir. Pişirmeden önce sebzeyi yıkamak gerekir. Sebzenin gövde ucunu dilimleyin ve gövdeye en yakın yaprakların dış katmanını soyun. Her sebzenin üstünü çıkarın. Keskin, sağlam bir bıçak kullanın ve her enginarın sivri başından yaklaşık bir inç uzakta kesin. Dikenli uçları dış yaprak kümesinden çıkarmak için, her bir yaprak ucunu kesmek için bir bıçak kullanın.
Enginarları buharda pişirebilir, kaynatabilir veya pişirebilirsiniz.
Buharda pişirmek için enginarları gövdeleri yukarı bakacak şekilde buharlı bir sepete koyun. Su kaynarken yaklaşık 30 dakika bekletin. Lezzet için biraz limon suyu da eklemek isteyebilirsiniz.
Kaynatmak için enginarları yaklaşık 30 dakika kaynar suda bekletin. Bu süre zarfında yüksek derecede kaynatın.
Pişirmek için yaprakları ayırın ve sebzeyi zeytinyağı ve diğer baharatlarla baharatlayın. İki kat folyoya sarın ve bir fırın tepsisine yerleştirin. Bir saat 425 o F’de pişirin .
Mükemmel şekilde pişirilmiş enginarlar ipeksi ve kremsidir.
Enginarın Zararları (Yan Etkileri) Nelerdir?
Enginar karaciğere fayda sağlasa da, karaciğer problemi olan kişiler dikkatli olmalıdır. Sebze safra akışını uyardığı için bazı durumlarda karaciğere zarar verebilir..
Enginar yaprağı ekstresi safra kesesinin kasılmasına neden olabilir. Bu yüzden safra kesesi hastalığı olan herkesin kullanmadan önce bir doktora danışması gerekir. Bu nedenle, safra taşı veya safra kanalı tıkanıklığınız varsa enginar almaktan kaçının.
Enginar, bazı kişilerde daha sık idrara çıkmaya neden olabilir.
Alerjik reaksiyonlar arasında döküntü veya kurdeşen, kaşıntı, nefes alma veya yutma güçlüğü şeklinde yan etki yapabilir.
enginarın karaciğere faydası en çok bilindik bir faydadır