Kefir

23.04.2024
449
Kefir

Kefir, inek sütündeki bakteri ve mayanın fermente edilmesiyle yapılan ekşi bir içecektir. Bu bakteri ve maya kombinasyonuna kefir denir. Tipik tahılların (pirinç veya buğday gibi) aksine, kefir tanesi glüten içermez. Süt ile birleştirilerek kültür için sıcak bir alanda saklanır ve elde ettiğiniz şey kefir içeceğidir.

Kefirin Faydaları Nelerdir?

Sindirim Sağlığını Artırır

İçeceğin içindeki probiyotikler bunu açıklıyor. Kefir, bağırsaktaki dost bakterilerin dengesini geri kazandırır ve bu, sindirim sağlığını başka hiçbir şeye benzemez. Araştırmalar, probiyotiklerin çoğu ishal türünü nasıl tedavi edebileceğini gösteriyor.

Kefir Kemik Sağlığını Güçlendirir

Kefir, kemik sağlığına katkıda bulunan kalsiyum ve K2 vitamini ile doludur. Çalışmalar, yeterli kalsiyumun kemik sağlığını nasıl iyileştirebileceğini ve osteoporoz başlangıcını nasıl önleyebileceğini göstermektedir.

Kefir ayrıca kemik hücreleri tarafından kalsiyum emilimini artırabilir. Bu da kemik yoğunluğunun artmasına ve kırık riskinin azalmasına neden olur.

Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Az yağlı kefir bu konuda yardımcı olabilir. Kefir ayrıca sizi tok tutan ve aşırı yemekten alıkoyan bir besin olan protein bakımından zengindir. Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da, bazı çalışmalar probiyotiklerin sağlıklı kilo kaybını nasıl destekleyebileceğini göstermektedir. Probiyotiklerin bağırsak bakterilerini etkileme şekli iştahı ve sindirimi etkiler ve bu aynı zamanda kilo kaybı üzerinde bazı yararlı etkilere sahip olabilir.

Kanseri Önlemeye Yardımcı Olabilir

Kefirdeki bileşikler kanser hücrelerinin kendi kendini yok etmesine neden olabilir ve bu özellikle mide kanseri için geçerlidir. Kefirdeki peptidler, polisakkaritler ve sfingolipidler gibi diğer biyoaktif bileşikler de kanseri önlemeye yardımcı olur. Bu bileşikler kanser hücresi ölümüne neden olur.

Yoğurtla karşılaştırıldığında, kefir kanseri önlemede çok daha iyidir. Bir çalışma, kefir özütünün insan meme kanseri hücrelerinin sayısını, yoğurt özütünün% 14’ünün aksine,% 56’ya kadar nasıl azalttığını gösterdi.

Bağışıklığı Güçlendirir

Kefirdeki biotin ve folat bağışıklık sistemini güçlendirir. Kefirin antiinflamatuar özellikleri sayesinde bu içecek alerji ve astımı önlemeye de yardımcı olur.

Kan Şekerini Düşürmeye Yardımcı Olur

Dünyada yapılan araştırmalar, kefirin kan şekeri seviyelerini düşürmek için nasıl kullanılabileceğini gösteriyor. Çalışmalar, kefirin diyabet tedavisi sırasında tamamlayıcı bir katkı olabileceğini söyleyerek sona eriyor.

Kolesterol Seviyelerini Düşürebilir

Yapılan araştırmalara göre, sekiz hafta boyunca az yağlı kefir içen kadınların kötü kolesterol seviyelerinde nasıl önemli bir düşüş gördüğünü gösterdi. Daha fazla araştırmaya ihtiyacımız olmasına rağmen, uzmanlar kefirdeki probiyotiklerin vücudun gıdalardan ne kadar kolesterol emebileceğini etkilediği sonucuna varıyor.

Cilt Sağlığına Faydalıdır

Bağırsak sağlığınız ile cilt durumunuz arasında bir bağlantı olduğunu biliyor muydunuz? Bağırsak sorunları ayrıca döküntü, akne, sedef hastalığı ve egzama şeklinde de ortaya çıkabilir. Kefir iyi bağırsak bakterilerini onarır ve bu da cilt sağlığını iyileştirir. Kefir ayrıca ciltteki yara iyileşmesinin hızını ve kalitesini artıran kefiran adı verilen bir karbonhidrat içerir.

Kefir mi Yoğurt mu Daha Faydalıdır?

En önemli fark, her birinin içerdiği probiyotik türleridir. Yoğurt iyi bakteri soylarının 2 ila 7 türlerini içeren, kefir yararlı maya türlerine ek olarak, 10 ile 34 iyi bakteri içeren bir besindir.

Yoğurdun bağırsakları temizleyen ve iyi bakterilere yiyecek sunan geçici bakteriler içerir. Ancak kefir bakterileri bağırsak duvarlarına saldırır ve kolonileşir. Bağırsakları düzenlerler.

Kıvamla olarak yoğurt daha kalın, kefir ise daha ince. Yoğurt ise sütü ısıtıp maya eklenerek yapılırken, kefir oda sıcaklığında eklenen kefir mayasından yapılır.

Evde Kefir Nasıl Hazırlanır?

Bir kavanoza kefir mayası 1 ila 2 yemek kaşığı ekleyin. Yaklaşık 2 bardak süt ekleyin ve kavanozdabiraz boşluk bırakın. Daha yoğun bir kıvam istiyorsanız, biraz tam yağlı krema da ekleyebilirsiniz. Kapağı kapatın ve kavanozu oda sıcaklığında 12 ila 36 saat bırakın. Topaklaşmaya başladığında hazırdır. Yine sıvıyı süzebilirsiniz ve geride kalan orijinal kefir taneleri. Daha fazla kefir için işlemi tekrarlayın.

Kefirin Besin Değeri Nedir?

200 gram kefir, 11 gram protein, 10 gram yağ, 12 gram karbonhidrat ve 200 kaloridir.

Kefirin Yan Etkileri Nelerdir?

Kefir bakteriyel vajinozla savaşmaya yardımcı olsa da, bilgi eksiktir. Bu nedenle, hamileyseniz veya emziriyorsanız, kullanımdan kaçının.

Kefir bağışıklığı artırır. Bağışıklık sistemini zayıflatan rahatsızlıkları olan biriyseniz (AIDS gibi), kefir tüketmek bakteri ve maya varlığından dolayı enfeksiyonlara neden olabilir.

Kolon kanseri için kemoterapi gören bireyler kefirden uzak durmalıdır. Çünkü ağız yaraları, uyuşukluk, terleme, saç dökülmesi ve hatta bağırsak sorunları gibi yan etkiler yaşayabilirler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.