Limonotu

21.04.2024
422
Limonotu

Bazen limon otu veya citronella olarak da adlandırılan limon otu ( Cymbopogon citratus ), Güneydoğu Asya yemeklerinde yaygın olarak kullanılan uzun ot benzeri bir maddedir. Bitkinin alt sapları ve soğanları taze, temiz, limonsu bir kokuya sahiptir ve bu koku bazen alkolsüz içeceklerin yanı sıra çaylara, marinatlara, körilere ve et sularına da eklenir.

Limon otu ve limon otu esansiyel yağı, aroma maddesi olarak kullanılmasının yanı sıra tıbbi amaçlarla da kullanılmaktadır ve bunların bir kısmı bilimsel kanıtlarla desteklenmektedir.

Limon Otunun Faydaları Nelerdir
Limon otu kaygı, soğuk algınlığı, ateş, iltihaplanma ve uykusuzluk gibi çeşitli yaygın rahatsızlıklara yardımcı olabilir. Ağızdan alındığında limon otu sıklıkla mide rahatsızlığını ve kramplar ve kusma dahil diğer mide-bağırsak sorunlarını sakinleştirmek için kullanılır. Limon otu çayının mide zarını koruyarak mide rahatsızlıklarını, hazımsızlığı ve mide ülserlerini tedavi ettiği bilinmektedir.

Tıbbi olarak kullanıldığında limon otu ağızdan alınabilir, cilde sürülebilir veya aromaterapi tedavisi olarak solunabilir. Cilde uygulanan limon otu veya limon otu yağı, baş ağrısı ve kas-iskelet sistemi ağrısını tedavi etmek için kullanılır. Aromaterapi tedavisi olarak limon otu yağı ekstresi kas ağrısını , enfeksiyonları, soğuk algınlığını veya grip semptomlarını tedavi etmek için solunabilir .

Limon otu ayrıca aşağıdakileri tedavi etmek için de tüketilebilir:

Endişe
Kanser önleme
Nezle, soğuk algınlığı
Öksürük
Diyabet
Epilepsi
Ateş
Hipertansiyon
Kas-iskelet ağrısı
Romatizma
Uykusuzluk

Limon Otu Yağının Faydaları Nelerdir?

Limon Otu Yağı Kolesterolü Düzenlemeye Yardımcı Olur

Çeşitli araştırmalar, limon otu yağı tüketiminin vücutta sağlıklı trigliserid seviyelerini koruyabildiğini ve böylece LDL (kötü kolesterol) seviyelerini düşürdüğünü göstermiştir. Bu, arterlerden engelsiz kan akışı ile sonuçlanır ve kalp hastalığı riskini azaltır.

Kanser Tedavisine Yardımcı Olur

Bazı ön çalışmalar, limon otunun karaciğer kanserinin erken aşamalarını nasıl engelleyebileceğini göstermiştir. Yağ ayrıca, akciğer kanseri hücrelerinin büyümesini engellediği bulunan sitral adı verilen bir bileşik içerir. Uçucu yağın tek başına veya diğer kemoterapötik ajanlarla kombinasyon halinde kanser tedavisine yardımcı olduğu bulunmuştur.

Limon otu yağının antienflamatuvar özellikleri de kanser tedavisinde yardımcı olur. Diğer araştırmalara göre limon otu gibi uçucu yağlar rahim ağzı kanserine karşı koruma sağlayabilir.

Sindirim Sağlığını iyileştiriyor

Limon otu yağı, mide gazı, mide ve bağırsaklarda tahriş vb. Gibi bir dizi sindirim bozukluğunu tedavi etmek için inanılmaz bir yeteneğe sahiptir. Yağ ayrıca mide ülserlerinin tedavisinde ve sindirimi uyarmada mükemmel bir rol oynayabilir. Ayrıca mide rahatsızlıklarını tedavi eder ve mide sakinleştirici etkileri için genellikle çay ile birlikte alınır. Limon otu yağının antibakteriyel özellikleri, bağırsak bakterilerini de öldürür ve hatta ishal ve mide bulantısını tedavi etmeye yardımcı olabilir.

Sinir Sistemi Sağlığını Artırır

Limon otu esansiyel yağı, genel olarak sinir sistemi için gerekli bir tonik görevi görür. Parkinson hastalığı, Alzheimer hastalığı, konvülsiyonlar, refleks eksikliği gibi çeşitli sinir bozukluklarının tedavisine yardımcı olur. Bunu vücuttaki sinirleri güçlendirerek ve onları uyararak yapar.

Baş Ağrısını Giderir

Limon otu yağı, ağrıyı, baskıyı ve gerginliği gideren ve bu tehditkar baş ağrılarını uzak tutan sakinleştirici ve yatıştırıcı etkilere sahiptir. Hindistan’da yapılan bir araştırmaya göre limon otu yağı baş ağrılarını tedavi edebilir.

Cezayir’de yapılan bir araştırmaya göre, limon otu yağı, mantar enfeksiyonları ve cilt iltihabı ile savaşabilen ilaçlar geliştirme potansiyeline sahiptir.

Limon Otu Yağı Vücudu Detoksifiye Eder

Yağ, karaciğeri, sindirim sistemini, böbrekleri, mesaneyi ve pankreası detoks eder. Limon otu yağının bu detoksifikasyon özelliği, idrar söktürücü yapısına bağlanabilir.

Kas Gevşetici Özelliğe Sahiptir

Bunun nedeni, yağın kan dolaşımını iyileştirmesi, böylece kas spazmlarını, burkulmaları, ağrıları ve krampları hafifletmesidir. Limon otu yağının, plantar fasiit ve lenfödem gibi diğer kas sorunlarını da hafiflettiği bulunmuştur.

Tiroid Sağlığını İyileştirir

Limon otu uçucu yağının hipotiroidizmle başa çıkmaya yardımcı olabileceği söyleniyor. Tiroid bölgesine iki ila dört damla yağ sürmek işe yarayabilir.

Bağışıklığı Artırabilir

Limon otu, vücudunuzdaki besin maddelerinin emilimini kolaylaştırarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu, sonunda sisteminizi hastalıklardan korur ve uzun süre iyi çalışmasını sağlar. Limon otu esansiyel yağının bağışıklığı güçlendirici etkileri ayrıca soğuk algınlığı ve ateşle mücadeleye yardımcı olur. Yağ ayrıca yara iyileşmesini hızlandırır.

Düzenli Uykuya Yardımcı Olur

Limon otu yağının zihin üzerinde mükemmel yatıştırıcı ve sakinleştirici etkileri vardır. Yapılan bir araştırmaya göre limon otu yağının yatıştırıcı etkileri olabilir. Yağ aynı zamanda depresyonun tedavisine de yardımcı olabilir. Difüzörünüze birkaç damla damlatıp sonra solumak yardımcı olabilir.

Varisli Damarları Tedavi Eder

Araştırma sınırlı olsa da, teorik veriler limon otu gibi uçucu yağların dolaşımı artırabileceğini ve şişmeyi azaltabileceğini göstermektedir. Bu, durumu hafifletmeye yardımcı olabilir.

Temiz bir bezi beş damla limon otu yağı ve bir litre su karışımına batırarak sıcak bir kompres oluşturabilirsiniz. Bu kompresi etkilenen bölgeye 15 dakika boyunca uygulayın.

Tırnak Mantarını Tedavi Eder

Limon otu uçucu yağının antifungal özellikleri tırnak mantarının tedavisine yardımcı olabilir. Yağı önce zeytin veya üzüm çekirdeği yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile seyreltebilirsiniz. Taşıyıcı yağdan 1 ons’u temiz bir şişeye dökün ve üzerine altı damla limon otu yağı ekleyin. Kapağı kapatın ve düzgün şekilde sallayın. Bu yağı enfekte tırnağa günde iki kez masaj yapın. Birkaç gün içinde mantarın siyaha veya kahverengiye dönüştüğünü göreceksiniz, bu da kuruması anlamına gelir.

Cilt Sorunlarını Tedavi Edebilir

Mükemmel antimikrobiyal özellikleriyle bilinen limon otu yağı, birçok cilt rahatsızlığının tedavisine yardımcı olabilir. Bunlar arasında selülit ve uçuklar bulunur.

Etkilenen bölgelere günde iki kez birkaç damla yağ masajı yapabilirsiniz. Bu yağı oral pamukçuk tedavisinde de kullanabilirsiniz. sadece bir çorba kaşığı hindistancevizi yağını üç damla limon otu yağı ile karıştırın ve bir ağız dolusu alın. 10 dakika çalkalayın ve sonra tükürün. Ağzınızı iyice çalkalayın. Bunu günde bir kez yapın.

Etkilenen bölgelere limon otu yağı ile masaj yapmak selüliti azaltmaya da yardımcı olabilir, idrar söktürücü özellikleri sayesinde sıvı tutulmasını azaltır.

Bu yağı uçuk tedavisinde de kullanabilirsiniz. Beş damla limon otu uçucu yağını iki yemek kaşığı hindistancevizi yağıyla karıştırın. Bu karışımı etkilenen bölgelere uygulayın ve doğal olarak emilmesine izin verin. Günde bir veya iki kez yapın.

Limon otu yağının antienflamatuvar özellikleri cilt tahrişini bile hafifletebilir. Banyonuza birkaç damla yağ ekleyebilir ve yağın cildinizi rahatlatmasına izin verebilirsiniz.

Yağı sivilce tedavisi için yüz buharında da kullanabilirsiniz. Yağın antimikrobiyal özellikleri, gözeneklerde hapsolmuş bakterileri yok eder ve antienflamatuar özellikleri, aknenin neden olduğu cilt iltihabını tedavi eder.

Saç Gücünü Artırır

Yağ antibakteriyel olduğu için saç derinizde sağlıklı saç uzaması için elverişli bir ortam oluşturur. Saç köklerini güçlendirir. Üç damla limon otu uçucu yağını üç yemek kaşığı çiğ zeytinyağı ile karıştırıp saçınıza masaj yapabilirsiniz. 15 dakika boyunca başınızın etrafına bir havlu sarın ve şampuanla yıkayın.

Limon Otu Yağının Yan Etkileri Nelerdir?

Bazı vakalar, limon otu uçucu yağını teneffüs ettikten sonra akciğer problemlerinin ortaya çıktığını belirtir. Önceden var olan bir solunum rahatsızlığınız varsa, yağı aromaterapi veya inhalasyon için kullanmadan önce lütfen doktorunuza danışın.

Limon otu yağı, adet akışına neden olabilir ve hamilelik sırasında alınırsa düşüklere neden olabilir. Emzirme sırasında yağ alınırsa ne olacağını bilmiyoruz. Bu nedenle, her iki durumda da alımdan kaçının.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.