Zeytin

26.04.2024
403
Zeytin

Antioksidanların sizi oksidatif stresten koruyabileceğini biliyor musunuz? Oksidatif stres, proteinler, lipidler ve DNA dahil olmak üzere hücrelerin bileşenlerini bozarak hücrelere zarar verebilir. Bu stres vücudunuzun hemen hemen her yerine saldırabilir ve kanser, iltihaplanma ve hatta diyabet gibi hastalıklara yol açabilir. Bu nedenle antioksidan tüketmek çok önemlidir. Zeytinin günlük yiyecekler arasında en zengin antioksidan kaynaklarından biridir.

Araştırmalar, zeytindeki polifenollerin nasıl güçlü antioksidan özelliklere sahip olduğunu göstermektedir. Zeytinde bulunan en önemli antioksidan, sizi ve ailenizi kanser ve kemik hastalıklarından koruyabilen E vitaminidir.

Zeytindeki diğer güçlü antioksidanlar şunları içerir ;

Oleuropein bolca taze ve olgunlaşmamış zeytin bulunur. Bu oleuropein, zeytinler olgunlaştığında hidroksitirosole parçalanır .
Tyrosol , kalp sağlığına yardımcı olabilecek başka bir antioksidandır.
Oleanolik asit karaciğer hasarını ve iltihaplanmayı önleyebilirken, quercetin kan basıncını düşürmeye yardımcı olur.

Zeytinin Faydaları Nelerdir?

Zeytin Kanserle Savaşmaya Yardımcı Olur

Zeytin, Marmara, Ege ve Akdeniz bölgesinde oldukça popülerdir. Zeytindeki fenolik bileşikler, çeşitli kanser türlerinin tedavisinde ve önlenmesinde en iyi şekilde çalışır.

Zeytin ayrıca kanser önleyici özelliklere sahip diğer bileşikler olan skualen ve terpenoidler içerir.

Kalp Sağlığını Korur

Oksidatif stres kalbinize de zarar verebilir. Bu stresin fazlası kolesterolü okside ederek kalp krizine neden olur. Ancak zeytinin içerdiği antioksidanlar sayesinde bu durabilir.

Zeytin de yağ içerir, ancak bu iyi bir yağ türüdür. Zeytinde bulunan oleik asit (tekli doymamış bir yağ asidi) iltihabı azaltır ve kalp hastalığı riskini azaltır.

Enflamasyonla Mücadele Eder

Zeytinlerdeki tekli doymamış yağlar, E vitamini ve polifenollerle birlikte iltihaplanma ve buna bağlı rahatsızlıklarla savaşmaya yardımcı olur.

Ayrıca, müthiş anti-inflamatuar özelliklere sahip olan oleocanthal adı verilen başka bir önemli bileşik içerirler. Bu, zeytinin vücuttaki ağrıyı hafifletmede iyi çalışmasının bir başka nedenidir.

Oleocanthal, iltihaplanmaya neden olduğu bilinen enzimler olan COX-1 ve COX-2’nin üretimini önleyerek çalışır. Daha da ilginci, zeytinin bu özelliği, popüler bir antienflamatuar ilaç olan ibuprofeninkine benzer.

Osteoporozu Önleyin

Araştırmalar, zeytinlerin ve polifenollerinin yaşlılarda kemik kaybını önlemeye nasıl yardımcı olabileceğini gösteriyor. Polifenoller, osteoblastların (kemik oluşumu için matrisi salgılayan hücreler) sayısını artırarak çalışır ve bu kemik sağlığını destekler.

Zeytinde bahsettiğimiz antioksidan olan hidroksitirosol, kemik kaybını da önlemeye yardımcı olur. Kemiklerin oluşumunda ve korunmasında da rol oynar ve osteoporoz semptomları için etkili bir çare olarak hizmet eder.

Sindirim Sağlığını İyileştirir

Zeytinlerin probiyotik potansiyeli vardır, bu da onları sindirim sağlığını korumak için daha önemli hale getirir. Zeytinler fermente bir besindir, yani bağırsak dostu bakteri Lactobacillus bakımından zengindir.

Zeytindeki fenolik bileşikler, mide iltihabına neden olduğu bilinen bir bakteri olan H. pylori’nin büyümesini de durdurabilir . Zeytinin içindeki fenoller uzun süre karın içinde kalma eğilimindedir, genellikle bağırsak bakterisi görevi görür ve sindirim sağlığını iyileştirir.

Kilo Vermeye Yardımcı Olabilir

Tartışıldığı gibi, zeytinler tekli doymamış yağ asitleri bakımından zengindir ve bu da obezite riskini azaltabilir. Bu yağ asitleri aynı zamanda iyi kolesterol seviyelerini de arttırır ve bu, vücudunuzun kalori yakma gibi aktiviteleri gerçekleştirmede daha verimli olduğu anlamına gelir.

Zeytin ayrıca egzersiz programınızın etkinliğini artıran kan dolaşımını da artırır. Bu sonuçta sağlıklı kilo korumasına yol açar. Ve sindirim faydaları sayesinde zeytin, yediğiniz gıdalardan optimum besin emilimini sağlar, yağ olarak depolanmak için sadece birkaç kalori bırakır.

İlginç bir şekilde, zeytinin içindeki yağ doyurucu olabilir ve gıda alımının azalmasına neden olabilir. Yemekten önce kraker yerine zeytinden de atıştırabilirsiniz.

Zeytin Beyin Sağlığını Geliştirir

Beyin büyük ölçüde yağ asitlerinden yapılmıştır, bu yüzden artık zeytinin buraya nasıl katkıda bulunduğunu biliyoruz. Zeytindeki tekli doymamış yağ asitleri hafızayı korumaya ve hatta odaklanmayı geliştirmeye yardımcı olur. Zeytin alımının beyin hücresi ölümünü (hastalık nedeniyle) önlediği ve hafıza kaybını azalttığı da bulundu.

Kan Şekeri Seviyelerini Düşürebilir

Bununla ilgili çok az bilgi olmasına rağmen, bazı kaynaklar zeytinin kan şekeri seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Zeytin, vücudun insülin yapma ve ona tepki verme şeklini değiştirebilir ve bu, yüksek kan şekeri seviyelerine sahip hastalara yardımcı olabilir.

Cilt ve Saç Sağlığını Artırır

Zeytinin içindeki yağ asitleri ve antioksidanlar hem cildi hem de saçı besler ve nemlendirir. E vitamini, cildi ultraviyole radyasyondan koruyan ve hatta kırışıklıkları önlemeye yardımcı olan zeytindeki antioksidanların en güçlüsüdür. Zeytinin içerdiği oleik asit, cilt görünümünü daha da iyileştirir ve saç sağlığını iyileştirir.

Zeytin Zararları (Yan Etkileri) Nelerdir?

Hamilelik ve Emzirme Sırasında Karşılaşılan Sorunlar
Bununla ilgili yeterli bilgi bulunmamaktadır. Bu nedenle hamile ve emziren kadınlar zeytine (veya zeytinyağına) normal miktarlarda tüketmeli ve aşırı tüketimden kaçınmalıdır.

Kan Şekerini Düşürebilir
Zeytin, halihazırda kan şekeri ilaçları alan kişilerde kan şekerini önemli ölçüde düşürebilir. Bu yüzden diyabet hastaları aşırı zeytin tüketimemelidir yada doktoruna danışmalıdır.

Yüksek Sodyumlu Besindir
Zeytinler yüksek miktarda sodyum içerebilir. Bu nedenle tansiyon sorununuz varsa zeytinden uzak durmalısınız veya doktorunuza danışın.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.